Dijital Pazarlamacılar olarak, tüm dijital pazarlama verilerini tek bir yerde toplamak ve reklamlarımızın genel performansını yakından izlemek için zaman ve kaynak yatırımı yaparız. Bu işlemleri yaparken de üçüncü parti araçlara ihtiyaç duyarız. Raporlama araçları arasında en çok adından bahsedilenlerden biri, Google Datastudio’dur.
Google Datastudio, kendi içerisinde dahili veri kaynakları barındırdığı gibi (Google Analytics, Google Search Console, Google Ads vb.) Google Datastudio’nun harici kaynaklara da izin veren esnek bir yapısı vardır.
Harici kaynakların bir çoğu ücretli yada trial sürüm kullanımımıza olanak sağlar. Fakat bu aşmada kendinden çok fazla bahsettirmeyen ve bir çok veri bağlayıcısının işini tek başına yapan ücretsiz veri bağlayıcılar da mevcuttur.
Bu yazımda sizlere Facebook verilerini Datastudio’ya aktarmak için sıklıkla kullandığım ücretsiz bir kaynaktan bahsedeceğim.
Adveronix (Facebook Ads Connector)
Adveronix, Facebook reklam hesabınızdan veya Facebook sayfanızdan (veya diğer veri kaynaklarından) verileri çekmenize ve raporlarınızı Google Datastudio ile entegre etmenize olanak tanıyan bir Google E-Tablolar eklentisidir. Tüm verileri harmanlayıp daha elle tutulur bir rapor hazırlamanıza olanak sağlayan bu eklentinin en çok sevdiğim özelliklerinden biri ise, kendi raporlarınızı bir Google Spreadsheet dosyasına kaydedebilmeniz ve bu verileri otomatik (zamanlama / cronjob mantığıyla) çalışacak şekilde planlayabilmenizdir. Bu sayede Facebook’tan almak istediğiniz verileri bir template oluşturarak planlayıp, her saatte, 2 saatte bir, 6 saatte bir, gün, hafta ve ay özelinde verileri otomatik bir şekilde seçmiş olduğunuz sheet’e aktarabilirsiniz.
Facebook tarafındaki verilerin yansıması zaman alacağından, zamanlama işlemini çok kısa tutmamanızı öneririm.
Facebook Ads Verilerinizi Datastudio’ya Aktarmak İçin Yapmanız Gerekenler
- Adveronix’i hesabınıza ekleyin.
- Google Spreadsheet aracılığıyla yeni bir e-tablo oluşturun ve Adveronix’i başlatın (Uzantılar > Adveronix > Launch). Oluşturmak istediğiniz her özel rapor için yeni sekmeler ekleyin ve sekmeleri adlandırın.
- Facebook Hesabınızla giriş yapın. Bu işlem için hesabınızın kimliğini doğrulamak adına Facebook’a yönlendirileceksiniz. FB hesabınızın bir Facebook Reklam Yöneticisine erişimi olduğundan emin olun.
- Raporları oluşturun. Yapılandırma tablosundan Reklam Hesabınızı seçin ve ardından raporlarınız için metrikleri ve boyutları ekleyin. Gösterimler, Harcanan Tutar, Bağlantı Tıklamaları, Satın Almalar gibi çok çeşitli metrikler ve Gün, Kampanya Adı, Ülke, Yaş, Cinsiyet gibi boyutlar arasından seçim yapabilirsiniz.
- Raporunuzu kaydedin ve planlayın. (örneğin saatlik, günlük, haftalık, aylık – raporlarınızı ne sıklıkla çalıştırmak istiyorsanız bu doğrultuda planlayabilirsiniz)
- Oluşturduğunuz e-tablo veri kaynağını Datastudio’ya ekleyin. (Datastudio bağlayıcısı olarak Google E-Tablolar’ı ve ardından az önce oluşturduğunuz Facebook Ads dosyasını seçin.)
- Son adım olarak ise, hangi verileri Datastudio’da göstermek istediğinize karar verin ve rapor template’inizi oluşturun 🙂
Veri boyutunuz çok fazlaysa ve rapor verilerini çekmek için zamanlamayı kısa tuttuğunuz durumlarda Google Script’lerinin limitlerine takılabilirsiniz. Size bu konudaki önerim verileri günlük veya haftalık çekmeniz olacaktır.
ChatGPT: SEO'da Öne Çıkmak İçin Gizli Silahınız Olabilir!
[…] hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olur. Organik trafik elde etmek, reklam maliyetlerini düşürmek ve potansiyel müşterileri çekmek için en önemli […]