Arama motorları, bir kullanıcının arama amacının ne olduğunu anlar ve kullanıcılara, arama motoru sonuç sayfasında (SERP) aranılan şeyle en alakalı web sayfalarını listeler. Arama sonuçlarında üst sıralarda listelenmenize yardımcı olmak için, kullanıcıların arama amacını anlamak ve kullanıcıyı düşünerek içerik oluşturmanız çok önemlidir. Oluşturacağınız içerikler, rakiplerinize oranla size önemli bir avantaj sağlayabilir, web sitenizin SEO’sunu ve sıralamasını iyileştirmeye önemli ölçüde yardımcı olur.
Kullanıcının Arama Amacı (User Search Intent) Nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi kullanıcının arama amacı, bir arama motoru aracılığıyla bir arama sorgusu gönderen kullanıcıların asıl arama niyetini bize anlatır. Kullanıcının amacı, arama sorgularında kullanılan anahtar kelimeler veya cümlelerine cevap verecek içeriklerle karşılaşmaktır.
Arama Amacı SEO İçin Neden Önemlidir?
Google’ın amacı, kullanıcıların aramalarına cevap verecek en iyi web sitelerini arama sonuç sayfasında listelemektir.
Kendi alanında kuşkusuz dünya lideri olan Google, kullanıcılarını alternatif arama motorlarına yönlendirmemek için bir başka deyişle kan kaybetmemek adına kendi algoritmalarını sürekli bir şekilde geliştirir. Bu yüzden “SEO” şeklinde bir arama yapan kullanıcıya “SEO” ile alakalı alternatif sayfaları sunabildiği gibi, “İstanbul’daki En İyi SEO Ajansları” şeklinde bir aramaya ise, İstanbul’da hizmet veren en iyi SEO ajanslarını listeleyecek şekilde arama sonuç sayfasını günceller. Dolayısıyla oluşturacağınız içeriğin amacı da tam olarak burada ortaya çıkar.
Kaç Farklı Kullanıcı Arama Amacı Vardır?
Genel olarak kullanıcıların dört farklı arama niyeti olduğu söylenir ve web sitelerinde oluşturulan içeriklerin en az birini içermesi gerektiği düşünülür. Kullanıcıların arama amaçlarını kısaca belirtmek gerekirse, bunlar;
- Bilgilendirici (Informational): Kullanıcı belirli bir konu hakkında cevap arıyor,
- Gezinme (Navigational): Kullanıcı belirli bir web sitesini yada markayı arıyor,
- Ticari (Commercial): Kullanıcı ne alacağını biliyor fakat ürünü araştırmaya devam ediyor,
- İşlemsel (Transactional) : Kullanıcı bir şeyler satın almak istiyor.
Unutmamak gerekir ki, kullanıcı amacı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yapılan her sorgunun tek bir kullanıcı amacına sahip olmadığını unutmayın, çünkü kullanıcıların amacı yapılan aramalar boyunca değişebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, iPhone 13 Pro modelini almayı düşünen kullanıcının öncelikli niyeti en uygun fiyatı bulmak olabileceği gibi, iPhone 13 Pro ve Pro Max modellerinin karşılaştırıldığı bir içerik sayesinde kararını değiştirip, öncelikle iPhone 13 Pro Max için bilgilendirici bir içerik aramaya (iPhone 13 Pro Max Özellikleri Nelerdir?), sonrasında da işlemsel bir aramaya (iPhone 13 Pro Max Satın Al) yönelebilir. Bu durumda ise, oluşturacağınızın içeriğin bahsedilen kullanıcının değişken aramalarına cevap verecek yapıda olması sizin yararınıza olacaktır.
Bilgilendirici (Informational) Arama Amacı
Kullanıcı bir konu hakkında bilgi arıyor. Örnek vermek gerekirse, “Türkiye genel seçimleri hangi yıl yapılacak?“, “2022 Asgari Ücreti Ne Kadar Oldu?“, “Veri görselleştirme nasıl yapılır?“, “Dolar” şeklindeki aramaları sıralayabiliriz. Örneklerden de görüldüğü üzere, Ne, Kim, Nerede, Nasıl, Neden, Ne zaman? tarzında soru cümlelerinin haricinde, her sorgunun soru cümlesi olma zorunluluğu bulunmuyor.
Gezinme (Navigational) Arama Amacı
Kullanıcı belirli bir web sitesini veya markayı arar. “Facebook Giriş“, “Youtube“, “Savaş Şahin İletişim” gibi aramaları örnek olarak verebilirim. Bu tarz aramalarda organik trafiğin çok büyük bir oranını marka alır. Yani “Facebook Giriş” şeklinde arama yapan kullanıcıyı “Facebook Giriş Yöntemleri 2022 …” şeklinde uzun uzadıya oluşturulan bir içerikle web sitenize çekmek çok zordur. Kullanıcı markayı bilir ve aramadaki asıl amacı markanın web sitesini ziyaret etmektir.
Ticari (Commercial) Arama Amacı
Neye ihtiyacı olduğunu bilen kullanıcıların genellikle neyi alacağına/yapacağına karar veremediği durumlarda yaptığı aramaları içerir. Bir dizüstü bilgisayar alma niyetinde olan kullanıcının “En iyi dizüstü bilgisayar modelleri“, “intel işlemcili laptoplar“, “Monster Bilgisayar Kullanıcı Yorumları” şeklinde yaptığı aramaları örnek olarak verebilirim.
İşlemsel (Transactional) Arama Amacı
Bir ürün/hizmet satın alma niyetinde olan aramaları içerir. “Macbook Pro Satın Al“, “En Ucuz iPhone 13“, “İstanbul Antalya Uçak Bileti Fiyatları” gibi aramaları örnek olarak verebilirim.
Türkiye’deki Büyük E-Ticaret Sitelerinin Yapısı
SemRush‘ın geçtiğimiz aylarda Keywords by Intent özelliğini tanıtmasıyla birlikte yaptığımız analizlerde web sitelerini kelime özelinde daha detaylı inceleyebiliyoruz. Bu özellik dahilinde, Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerini incelediğimde (Hepsiburada, Trendyol, N11 ve Gittigidiyor) organik aramalardan gelen trafiğin sırasıyla, Informational, Transactional, Navigational, Commercial arama amacına yönelik olduğunu gözlemledim.
Buradan çıkan sonuç ise, web sitelerinizde veya içeriklerde öncelikle kullanıcıları bilgilendirmeniz, sonrasında ürünü satmanız şeklinde yorumlanabilir.